Inici

Hola, benvinguts al bloc. Aquest bloc està pensat per posar noticies, comentaris breus sobre aspectes de ciències naturals, activitats fetes amb els alumnes... per això va dirigit a ells en primer lloc, però també a tothom que li pugui interessar.

diumenge, 7 d’abril del 2013

Com mengen les amebes

Molts cops ens sorprèn veure imatges reals de processos que hem explicat o ens han explicat a les classes. Això, és el que ens mostra aquest vídeo, el procés d'alimentació d'una ameba per fagocitosi mitjançant l'emissió de pseudopodis.

En les imatges s'observa perfectament com l'ameba envolta a dos protozous mitjançant les prolongacions citoplasmàtiques de la seva única cèl·lula (pseudopodis) fins a formar un vacúol d'endocitosi (fagocitosi).  Posteriorment s'inicia el procés de digestió intracel·lular per l'atac dels enzims digestius (hidrolases àcides) continguts en els lisosomes (orgànuls cel·lulars responsables de la digestió) fins aconseguir la seva total descomposició. Les partícules prou petites, resultants d'aquesta descomposició, travessaran la membrana cap al citoplasma cel·lular i podran ser aprofitades per la cèl·lula. La resta no digerida formarà un vacúol fecal, que en contactar amb la membrana cel·lular, s'obrirà i abocarà el seu contingut a l'exterior  per exocitosi.

Aquest mateix procediment, l'utilitzen els glòbuls blancs de la sang quan fagociten bacteris per defensar-nos d'infeccions.

Us deixo unes imatges molt eloqüents d'aquest procés i uns esquemes explicatius.













1 comentari: