Inici

Hola, benvinguts al bloc. Aquest bloc està pensat per posar noticies, comentaris breus sobre aspectes de ciències naturals, activitats fetes amb els alumnes... per això va dirigit a ells en primer lloc, però també a tothom que li pugui interessar.

dilluns, 13 de maig del 2013

Jardins del Palau Reial de Pedralbes


En una de les sortides per Barcelona hem anat a visitar els jardins del Palau de Pedralbes.

 Eusebi Güell, propietari des de 1862 d' una gran finca a la Diagonal, en l'actual  zona Universitària de  Barcelona, hi va fer  edificar un palauet i  uns jardins. Als terrenys s'hi trobaven diverses masies, Can Cuyàs i Can Feliu. El Palau Reial és el resultat de l'ampliació i transformació de l'edifici de Can Cuyàs, quan ja era residència d'estiueig per als Güell.

La construcció s'inicià el 1921, estenent les ales de la dreta i l'esquerra, seguint les indicacions de l'arquitecte Eusebi Bona i Puig i la direcció de Francesc P. Nebot. 

 Un jove Gaudí participa en aquests jardins, fent una pèrgola i dues fonts, de les que només se'n conserva una, la d'Hèrcules. La densa vegetació que cobria els jardins feu que durant anys aquesta bella font  restés amagada. Va ser redescoberta a principis dels 80, mentre es feien unes tasques de desbrossat dels jardins.

Al 1918, Alfons XIII  concedeix als descendents de  Güell, un títol nobiliari, i ells en agraïment li regalen la finca de Pedralbes. Aquest és l'origen del Palau Reial de Pedralbes.

 Entre 1919 i 1924 es fa el nou palau i es  remodelen  els  jardins, integrant-hi els grans arbres que ja existien i  elements decoratius antics amb  d'altres de nous. Amb l'arribada de la República passa a mans de l'Ajuntament de Barcelona, que el converteix en Museu de  les Arts Decoratives, funció que ha tingut fins aquest darrer any (Museu d'Arts Decoratives, de Ceràmica, i el Tèxtil i de la Indumentària). Tots aquests Museus han estat traslladats al nou edifici de Disseny HUB  que hi ha a la plaça de les Glòries i que té prevista la seva preinauguració el 17 de maig d'aquest any.  


L'entorn natural de la Finca fou integrat de manera respectuosa en els jardins, dissenyats per Nicolau Rubió i Tudurí l'any 1924. Als jardins del palau podem trobar-hi pins, eucaliptus, magnòlies, acàcies, bambú, palmeres, xiprers, cedres, til.lers, heures i moltes espècies de flors. També hi podem observar diversos ocells: merles, garses,pardals, les cotorretes verdes invasores i fins i tot ànecs coll verd.


A la pau i  tranquil·litat que trobem  als jardins hi contribueixen la presència de nombroses fonts, salts d'aigua, i petits estanys. Aquestes fonts foren dissenyades amb la cooperació de Carles Buïgas. 

Si voleu saber-ne més podeu consultar la pàgina  següent  de la Xtec 

http://www.xtec.cat/~mbazan/les_corts/palau_pedralbes/image001.htm

Jerro ornamental (detall)

Gladiolus segetum (gladiol silvestre)




Mediterrània d'Eulalia Fàbregas












Detall de la Font d'Hercules de Gaudí

Font i bosquet de bambú

Font d'Hèrcules (Antoni Gaudí)

Estanyol

Mascle d'ànec coll verd
Femella d'ànec coll verd



Cotorreta verda

Façana principal del Palau



Lateral del Palau




Clivia miniata (clivia) planta i detall de les inflorescències




Sabal minor  i detall inflorescències


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada